Fetsfixaren. Fest. Fixaren. Fixar. Party. Middag. Bjudning.

    

Vi fixar din fest. Du får hjälp med talen, bordsplaceringar, dukning, skålarna, inbjudningar. Vill du ha en toastmaster ordnar vi det. Cateringkontakt ordnas, vill du ha fotograf kan vi beställa det. Vill du att vi sköter kontakt med musiken, med lokaluthyraren, säg till. Vi fixar festen! Festfixaren.Vett och etikett är en sida avsedd, mest med syftet på att beskriva vad vett och etikett är. Men även som en sida avsedd att för läsaren åskådliggöra begreppet vett och etikett. Den är även en förevisning till de som vill lära sig mer om vett och etikett och vill höra en föreläsning om vett och etikett. Om någon av texterna skulle likna annans text, vilket är oehört lätt, med tanke på ämnet, ber jag denne att kontakta mig. Så vi omedelbart kan reda ut problemet.

Vett och etikett sidan har här nedanför en sammanfattning av en del av sajtens innehåll. För mer info om vett och etikett, gå till etikettlexikon.

 planering   middag   gästen   presenter   musik   nykterhet   gott humör   egna gäster   barnen   fråga om barnen   avböja 
 ta med en vän    mat    dryck och drinkar   fiskrätter   skaldjursrätter   fågel   kötträtter   ost   dessert   dukning   kunglig dukning   bordsplacering   dukning 2    glas    extra assietter   servering   Internetetikett  bröllop   tjusig dukning   informell placering  
placering bröllop   blanda gäster   placera frånskilda   vett och etikett på Internet    Javaetikett 1   Javaetikett 2   blommornas etikett

Middag

Att tillvarata traditioner, från inbjudan till klädsel och arrangemang är att bjuda in till en formell middag, eller en fin middag. Klädseln anges på inbjudan enligt följande: kavaj (vilket innebär mörk kostym och icke finaste aftonklänningen, följ länkarna), smoking (vilket innebär smoking respektive kort eller lång aftonklänning) eller frack som inte skrivs ut på inbjudan (men är inget formellt fel att ange högtidsdräkt, vilket även kan innebära folkdräkt eller uniform). Kvinnorna har till frack eller högtidsdräkt aftonklänning (eller folkdräkt).

 

Planering

Det ställs krav på Dig vid den formella middagen. Som värd kan det bli bråttom, medan gästerna får god tid på sig att höja förväntningarna. Att det däremot skulle vara extra dyr eller fin mat eller viner är fel. Men Du bör tänka på att karaktären på mat och dryck skall stämma med karaktären på tillställningen. T.ex bruna bönor och fläsk på en frackmiddag känns fel, emedan en fin fläskfilé med tillbehör kan var en nog så fin huvudrätt.
Börja med att fundera på antal platser som ni har. Kan ni placera in extra bord eller möblera annorlunda. Detta avgör hur många inbjudningar du kan skicka. Sitta och äta är ingen nödvändighet vid Öppet Hus, men en del uppskattar det.
Räknar du med många gäster så be något av tonårsbarnen vara ”garderobsvakt”, det underlättar.
Tänk i god tid på enkla saker som papperstallrikar, gästhandukar, och inköpslista för maten kan gott göras lång tid i förväg. Inköp av basvaror och dryck likaså. Känns mindre i plånboken och minskar stressen den aktuella dagen.
Tänk på att ev. i förväg låna in stolar, kolla att porslin och glas finns. Maten kan Du planera och laga själv, såväl som köpa den tjänsten. Ytterkläderna kan behövas beredas plats för, galgar mm. Kan vara bra att be om hjälp med att ta hand om kläderna. Förbered kaffebrickan och glas med förfriskningar. Så slipper Du ägna tid åt det. Ställ fram tallrikar och kan du ordna så dessa kan värmas blir det ännu mer perfekt.

 

Gästen
Har skyldigheter. Det gäller komma i tid och vara klädd
efter den klädselnivå som angavs vid inbjudan.

 

Presenter
Om du fyller år eller har inflyttningsfest, så kan du räkna med presenter. Ordna ett presentbord att placera dessa på.
Vaser och krukor kan också var klokt att ha framme
.

 

Musik
Räcker gott med en CD med ”lättsmält” musik. Absolut svenskt eller ERA är bra bakgrundsmusik.

 

Nykterhet
Att komma nykter (åtminstone verka nykter)  är en
skyldighet gästen har.

Gott humör
En gäst skall alltid komma med ett gott humör. Det
är det minsta man kan begära. Gästen skall behärska
sitt humör, en tråkig gäst är ingen bra gäst. Annars
får man avstå.

Ta med egna gäster
Du kan aldrig ta med objudna eller egna gäster. Kanske du
själv anser detta är tillåtet, och OK i ditt hem, men det kan
du inte förutsätta att andra tycker.

Barnen
Barnen är inte heller ok att ta med om detta inte angivits vid inbjudan. Om din värd vid inbjudan säger eller skriver hela familjen XXX eller ta gärna med barnen är det korrekt. Annars skall du förutsätta att det är utan barn.

Att fråga om barnen
Fråga om man kan ta med barnen är inte heller bra, din
värd kan känna sig pressad att tillåta detta trots att
det avsågs vara en vuxenfest.

Avböja p.g.a barn
Avböj hellre vid inbjudan, och berätta att ni/du inte har
barnvakt. Då lämnas fältet fritt för värdfolket att säga
 –”ta med barnen” eller –”det var tråkigt att höra, men
vi avsåg nämligen en vuxenfest”.

En trädgårdsfest eller familjebjudning omfattas givetvis i
nte av regeln om barn.

Ta med en nära vän
En nära vän kanske kommer på besök den aktuella dagen, samma gäller här, du kan inte ta med egen gäst. Avböj och låt värden avgöra, precis som med barnen.

 

 

Mat

En bra och uppskattad idé kan vara att följa årstiderna vid planering av menyn. På våren kan t.ex fisk eller ljust kött och lätta grönsaker vara ett uppskattat val, men på höst eller vinter kan tyngre mat med fördel väljas.

Som nämnts tidigare är inte den finaste och dyraste maten bäst, men ett vackert serveringsfat med en vacker uppläggning är ett plus.

Den vanliga middagsbjudningen omfattar tre rätter: förrätt, varmrätt och dessert. Det räcker oftast gott och väl men vill man ordna med fler rätter kan lite ost mellan varmrätten och desserten passa bra. Kanske kan varmrätten delas upp i t ex en kött och en fiskdel. Vilken mat som serveras är en fråga om tycke och smak och har egentligen ingenting med etikett att göra. Det finns dock ett par små saker som kan vara bra att tänka på just vid planeringen av middagen.

Man bör inte servera två kalla rätter eller två mycket feta rätter i rad. Likaså bör man undvika att servera två rätter där samma ingrediens framträder i båda, t ex en räkcocktail till förrätt och en räkstuvning till varmrätten. Av samma anledning bör inte två, till utseendet, mycket lika rätter följa varandra.

 

Dryck och drinkar

Vid en formell middag eller fin middag bör en drink serveras före maten och vid middag med mer än en rätt även något att dricka efter måltiden. Som drink är champange ett lämpligt val, eller ett mousserande vitt vin. Vid drinken kan det vara gott med snittar, små små smörgåsar som tilltugg.


Naturligtvis ska även någon passande dryck erbjudas till de olika maträtterna. Men vad är en passande dryck? Kan man servera rödvin till torsk? Är rosévin verkligen odrickbart? Som vin kan Du med fördel fortsätta med det vita mousserande vinet. Det kan serveras genomgående om Du har en lättare vårmåltid som passar. Annars är ett passande rött eller vitt vin lämpligt, och till detta serveras isvatten. Glöm inte att erbjuda ett alkoholfritt alternativ. Om  du serverar alkoholfritt så är det trevligt för gästen om det följer övriga drycker färger. T.ex ett rött alkoholfritt vin vid rött vin till måltiden.

Brännvin och öl
är inte brukligt vid en formell middag.

Kring just valet av dryck finns så mycket myter och fördomar att man förmodligen skulle få törsta om man försökte följa alla etikettsnobbarnas regler. Huvudrådet är därför: servera vilken dryck du vill men gör det med viss urskiljning. De följande tipsen är just tips, inte regler som måste följas till varje pris. Och en sak till; det ska alltid finnas minst ett alkoholfritt alternativ för de som önskar det.

Fiskrätter.

Här kommer vi direkt till frågan om torsken och rödvinet. Jodå, det går visst bra att servera en bordeaux till t ex kokt torsk men annars är den klassiska regeln: vitt vin till fisk. Ett tips är: ju kraftigare fisk desto kraftigare vin.

Skaldjursrätter

Anpassas förslagsvis av ett lagom torrt vitt vin. En tumregel säger att ju mindre tillagat skaldjuret är desto torrare ska vinet vara. Ostron förknippas klassiskt med champagne, och det klart, ska det vara riktigt elegant så... Räkor däremot klarar sig gott med ett enklare vitt vin. Deras smak kan lätt ta överhanden över vinet och då är det lite att kasta pengarna i sjön att satsa på ett dyrt och fint vin.

Fågel.

Även här gäller: ju kraftigare rätt desto kraftigare vin. Kyckling och kalkon serveras lämpligen tillsammans med ett lätt rött varför inte ett rosévin. Nej, rosévin är ingalunda odrickbart. Det har bara oförtjänt dåligt rykte. Fast det är mest vinsnobbarna som brukar rynka på näsan. Vi andra kan gott ta ett glas till kycklingen eller något annat ljust kött. Till vildfåglar som fasan eller tjäder kan man nog däremot med fördel gå på ett kraftigare vin t ex röd bourgogne.

Kötträtter

kräver av tradition ett rött vin. Det är naturligtvis ingen regel som slaviskt måste följas, men det är ett bra tips. Lätta viner till lätta rätter såsom kalv, lamm, kyckling och tyngre viner till t ex nöt och älg.

Ost

kan serveras som en liten extrarätt mellan huvudrätten och desserten. Till osten rekommenderas uteslutande rödvin eller portvin.

Desserten

så till sist. Här gäller ju sötare dessert ju sötare vin. Ofta kan ett sött mousserande vin, portvin eller söt sherry passa bra.

 

Dukning
Få företeelser vid en middagsbjudning är så omgärdade av regler som hur dukningen och serveringen ska gå till. Även om reglerna vid första anblicken kan verka onödiga och lite snobbiga syftar de flesta till att underlätta för gästerna. Det kan därför ses lite som en artighetsgest att hålla åtminstone några av dem i minnet när man själv står som värd. Och ska man ändå man ändå lägga ut besticken kan man väl lika gärna lägga dem där de ska ligga.

 

Kunglig dukning

Vi har än i  dag en kvarleva vid kunglig dukning, vid
deras kuvert lägges en extra vit duk som dessutom
bryts i hörnen. Brytningen liknar en krona.



Placeringen

vid middagen ska naturligtvis, om situationen tillåter det, göras så att ingen måste sitta med ryggen mot någon annan. Är man jämna par sitter man parvis runt bordet med damen till höger och kavaljeren till vänster. Gifta par placeras aldrig tillsammans. Även om flertalet av gästerna är av samma kön sker placeringen parvis med den äldre till höger och den yngre till vänster. Som hedersgäster räknas värdens bordsdam och värdinnans kavaljer.

Dukning

till ett större kalas kan vara besvärligt. Det finns ett många regler om hur besticken ska ligga och vilka glas som ska användas när etc. Rimligen kan man inte hålla reda på allt detta men några grundläggande regler är aldrig fel att kunna.

 

Ljus och blommor kan stå framme på bordet men de får inte vara så höga att de stör. Gästerna ska kunna se varandra utan att behöva luta sig hit och dit.

Till varje person, varje kuvert, beräknas ungefär 60 cm av bordet. I mitten placeras dukningstallrikarna och bredvid dem besticken. Gafflar till vänster och knivar till höger. Knivarna läggs med eggen inåt. Besticken placeras i den ordning de är tänkta att användas med dem man ska börja med ytterst. Man bör inte lägga fram fler än tre gafflar till vänster om tallriken eller mer än två knivar till höger om den. Skulle fler bestick behövas tas de in när de ska användas. Ovanför tallrikarna läggs efterrättsbesticken med skaften mot den hand man håller respektive bestick i. Gafflar åt vänster, knivar och skedar åt höger.


Glas

placeras ovanför efterrättsbesticken med det glas man börjar dricka ur till höger osv åt vänster. Undantag för vattenglas som alltid står längst till höger.

Extra assietter,

till bröd eller sallad, ställs till vänster om gafflarna och en eventuell sköljkopp till höger om knivarna. Brutna servetter kan stå på tallriken eller i ett glas, obrutna ligga till vänster. Eventuella placeringskort läggs vid eller på ett av glasen.

Bröd sticks in i servetten, läggs på den extra assietten, eller på duken längst upp till vänster.

 

Servering
Servering sker alltid enligt ett visst mönster som uppkommit av såväl praktiska skäl som av artighetsskäl. Först serveras damen till höger om värden och sedan damen till vänster om honom. Värden själv serveras sist av alla.
Och man kan börja äta när värdinnan sagt varsågod, oberoende av hur många gäster det är. Så allt annat om åtta till bordet mm – glöm det!


Servering från fat där gästen själv tar för sig t ex en köttskiva sker från vänster. Man utgår tydligen från att gästen är högerhänt. Likaså serveras en fylld sopptallrik, som gästen tar emot och ställer ned på bordet, från vänster. Andra fyllda tallrikar, som ställs på bordet direkt, ställs fram från höger. På samma sätt serveras vin och annan dryck från höger. Tomma tallrikar ställs fram från vänster och tas bort från höger.


 

Netikett

etikett på Internet

Utöver de specifika regler som varje datornätverk har fastslagit finns även ett antal generella riktlinjer för hur vi bör uppträda på Internet. Dessa mer eller mindre oskrivna förhållningsregler brukar sammanfattas i vad man kallar för netikett, vilket kommer av de engelska orden för nät (net) och etikett (etiquette). Avsikten med dessa regler eller rekommendationer är huvudsakligen att underlätta kommunikationen människor emellan samt att minimera onödig trafik på Internet. Netiketten har därför till stora delar kommit att handla om sådana saker som hur man bör bete sig när man skickar e-post eller deltar i nyhetsgrupper. Om en användare bryter mot netiketten behöver det inte nödvändigtvis resultera i att personen blir avstängd från Internet utan snarare att han eller hon framställer sig själv i dålig dager. Att slippa bli betraktad av övriga Internetanvändare som en komplett idiot eller en social klumpeduns kan alltså vara skäl nog för att följa netikettreglerna.

 

Sunt förnuft
Många av netikettreglerna är mer eller mindre intuitiva. Man klarar sig därför långt genom att använda sunt förnuft och vanligt folkvett. Grundregeln är att man ska agera på Internet på samma sätt som man skulle ha gjort någon annanstans. Bara för att man sitter "gömd" bakom en datorskärm betyder inte att man kan bete sig hur som helst. Man ska därför inte sprida åsikter som man inte kan stå för i vanliga fall, eller komma med sådana personangrepp som man aldrig skulle framföra i kommunikation ansikte mot ansikte.

 

Text  från olika världar
En annan viktig sak att tänka på är att Internet är spritt över hela världen och att användarna därmed inte delar samma språkkunskaper eller kulturella bakgrund. Att då huvudsakligen kommunicera genom text kan lätt skapa missförstånd, eftersom det är svårt att uppfatta de nyanser och stämningar som ljud och synintryck vanligtvis förmedlar vid vanlig kommunikation. På grund av detta är det viktigt att man alltid både är tydlig och återhållsam med ironiska kommentarer då man författar e-post eller debattinlägg i nyhetsgrupper. Om man absolut måste vara rolig kan man alltid markera detta genom så kallade smilisar, eller liknande, för att på så sätt minimera risken för missförstånd.

 

Normer
Netiketten följer inte alltid en fastställd norm utan kan variera mellan olika delar av Internet. Toleransen för vad som anses vara oacceptabelt beteende kan t.ex. vara betydligt lägre i en seriös nyhetsgrupp än i ett uppsluppet chattrum. Det är därför viktigt att man försöker anpassa sina inlägg till den atmosfär som råder på den plats man befinner sig. Att först avvakta och studera hur andra beter sig kan ofta vara en god idé.

 

BRÖLLOP
 

Tjusig dukning
Dukar och bordsdekorationer bör planeras så att stil och färger stämmer överens med brudens stil och brudbukettens färger. Om det är ett prinsessbröllop så är det.

Årstidens växter och färger kan gärna få sätta sin prägel på dekorationerna. Ängsblommor, löv, rönnbär är vackert på bordet. Det finns mycket att inspireras av i tidningar och konst.
Men tänk på att höga dekorationer på bordet gör att det blir svårt att se varann.

Informell placering
En informell placering grundar sig helt på att sätta människor så att de får det trevligt och därmed förhöjer stämningen för alla.

Placeringen vid ett traditionellt bröllop
följer däremot gamla regler:

 

Blanda gästerna
Försök att blanda gästerna från de olika släkterna med varann.
Sen ska gästerna egentligen placeras efter hur nära släkt de är med brudparet, men det kan i värsta fall bli en riktigt tråkig, pinsam eller bråkig placering. Då får man bryta mot reglerna och gå efter trevlighetsfaktorer i stället. Meningen är att alla ska ha trevligt, inte att göra rätt.

Frånskilda och omgifta föräldrar - placering
En knäckfråga är hur man ska placera frånskilda och omgifta föräldrar till brudparet. Här är det taktkänsla och brudparets önskemål som får råda.
Om bruden har en avskydd biologisk mor, men en älskad styvmor, så är det den älskade styvmodern som placeras "finare". För att ingen ska börja bråka eller gråta är det bäst att tala om i förväg för de berörda hur och varför man valt att hantera känsliga placeringar.

Vett och etikett på Internet
 
6.1 Netikett; etikett på Internet
6.2 Regler för UpUnet-S och SUNET
6.3 Svensk lagstiftning och Internet
6.4 Smilisar och akronymer

 

Java vett och etikett

Här kommer ett antal regler för hur man organiserar och formaterar sin Javakod. Dessa regler följer man om man inte har har mycket goda skäl att bryta mot dem.

Namn på identifierare
Använd beskrivande namn. Om namnen blir långa så skiljer vi delarna åt med versaler. En funktion som omvandlar en sträng till ett heltal döper vi alltså till stringToInt().
  • Klasser och interface börjar alltid med stor bokstav: String, Enumeration, etc.
  • Övriga indentifierare börjar aldrig med stor bokstav.
  • Men, det är vanligt att man använder endast versaler när man namnger konstanter: MAX_SIZE_OF_DATABASE.
  • Variabelnamn är oftast substantiv medan metodnamn är verb.

Java vett och etikett

Blommornas vett och etikett  

Rätt:

 

Fel:

 

Vem vinner kundens förtroende?

 Vett och etikett i affärer

Vilket intryck vill du ge?

Vad är gott anseende förhållande till en god vinst?

Det är viktigt att du alltid kommer ihåg:

 Vill du bli  framgångsrik?

 Visa förtroende 

Gäller det till exempel en kapitalvara med lång förväntad hållbarhet, köper åtminstone de flesta hellre av någon de har stort förtroende för, än av någon de har lägre förtroende för - och till och med till ett högre pris. 

 Hur vill du uppfattas av andra? 

Representera rätt 


Du skall vara säker i  kundrelationen 

För företag i en bransch där konkurrensen är stor, där stora likheter finns mellan produkterna, blir DIN etik och DIN etikett ytterligare ett konkurrensmedel. 

 

Dopet
Dopet kan alltså vara religiöst, dvs. kopplat till den religion man tillhör, men det kan även vara en icke religiös tillställning.

I en inte alltför avlägsen tid gav föräldrarna barnet namn väldigt snabbt. Barnadödligheten var stor och ingen skulle riskera att inte bli döpt. Ett odöpt barn trodde man inte kunde komma till himlen.

 

Dop i kyrkan
Vanligast sker det vid högmässan på en söndag. Ganska vanligt är att prästen låter döpa flera barn vid samma högmässa. Och har man frågor omkring ritualen i sin kyrka, musikvalet eller annat så är det enklast att ta kontakt med kyrkans personal. De kan ge svaren.

 

Dop i hemmet
En fin skål med ljummet vatten, lite tända ljus och blommor. Mer krävs inte Be en präst komma hem. Måltid efteråt kan ske som beskrivs senare i denna text.

Spara gärna den vackra skålen som ett minne till barnet och kanske detta kan bli en skål för barnbarnens dop i framtiden.

 

Namngivningsceremoni
Det sker helt så som föräldrarna önskar. Man kan samlas, äta en måltid tillsammans och kanske läsa något vackert.  Spela musik på CD:n, hålla barnet tillsammans, hela familjen. Ja, det finns många vackra sätt att göra detta till en minnesvärd stund.

 

När och vem?
Det finns ingen åldersgräns för dop. I
Sverige är det vanligast att man döps
som spädbarn

Man kan också döpas som förskolebarn,
 kanske efter att barntimmegruppen
pratat om dop, som skolbarn, om man
tex. varit på läger och hört om dopet,
som konfirmand, (i konfirmationen
bekräftar man sitt dop) eller som vuxen,
för att man själv kommit fram till att man
vill bli döpt.

Ett barn får döpas när dess vårdnadshavare begär att barnet ska döpas. Det innebär att om barnet har två vårdnadshavare måste de vara överens. En vuxen får döpas när han eller hon begär att bli döpt. Den som är tonåring eller vuxen får som förberedelse för sitt dop undervisning i Svenska kyrkan.

Den som är döpt får inte döpas igen. Svenska kyrkan erkänner varje dop som har skett i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn genom begjutning med eller nedsänkning i vatten.


Förutsättningar för dop
Ett förskolebarn kan mycket väl fyllas av önskan att få tillhöra "Guds familj". Några krav på kunskap om vad kyrkan lär finns inte på så små barn, bara kravet att barnet ska vilja och att föräldrarna helst ska vara överens med barnet. Av ett skolbarn kan man kräva lite mer, att barnet vet något om vad dopet betyder. Konfirmanden döps som regel efter att ha varit med i konfirmandgruppen en tid och alltså där fått nödvändiga kunskaper. En vuxen som vill bli döpt ska lära sig något om kyrkans tro, bekännelse och lära.


Välkomsthögtid för redan döpta adopterade barn
Om ett par vill ha en dopfest för sitt adopterade barn, men han eller hon redan är döpt: Vad är det då som gäller?

Svenska kyrkan döper inte någon som redan är döpt. Däremot kan man ordna en välkomsthögtid för barnet då det välkomnas in i församlingen. En enkel ordning för en sådan högtid kan byggas upp som en dopordning men utan dopvatten, namnfråga, befrielsebön, dopbön och dophandling.

 

Prästens roll före dopet
Prästen har flera uppgifter runt dopet. Han eller hon ska ha dopsamtal med föräldrarna (ibland är också faddrarna närvarande). Dopsamtalet kan äga rum i hemmet eller i församlingshemmet. Det senare är vanligare i stora församlingar med många dop samtidigt. I andra fall kommer prästen hem, ibland tillsammans med en av ledarna för kyrkans barnverksamhet.

Under dopsamtalet brukar man ofta prata om vad dopet är och vad det innebär. Man kan då passa på att fråga om allt som virvlar runt i huvudet när man tänker på dopet.

Under dopsamtalet brukar prästen också gå igenom dopritualet, och tillsammans med föräldrarna välja psalmer och avgöra vem som ska läsa text, be bön, tända dopljuset, hälla i dopvattnet. Det är prästen som är ansvarig för dopgudstjänstens innehåll, men föräldrarna kan komma med önskemål om musik, sång eller dikt, som kanske någon fadder, släkting eller vän vill framföra. När man väljer sånger och dikter är det viktigt att komma ihåg att de ska passa i en kristen gudstjänst.

Prästens roll under dopet
Prästen är den som leder dopgudstjänsten, kan ordningen och lyfter upp det döpta barnet så att hela församlingen kan hälsa det välkommet. Men prästen har en viktig roll att fylla inte bara under själva dopet, utan också före och efter.

Prästens roll efter dopet
Måste man ha prästen med på festen efter dopet? Det är upp till varje familj att avgöra. Ofta tänker man på det praktiska: "Tänk om det tar tid innan kaffet är klart och prästen får vänta?", "Farfar blir nog galen om han måste umgås med en präst", "Vi kan väl alltid fråga, prästen får själv avgöra."

Dopklänning
Barnet behöver inte alls ha en dopklänning. Men de flesta spädbarn kläs i något långt och vackert,  en tradition ända från medeltiden.

 

Närvarande vid dopet
Det kan mycket väl räcka med endast föräldrar och syskon närvarande. Och det krävs inte heller något efterföljande firande, men om man vill kan man ha en liten sammankomst.

 

Inbjudan
Det är föräldrarna som inbjuder. De flesta dop sker utan inbjudan eller större ceremonier. De avgör om det skall vara enbart släkt eller även vänner. En muntlig eller skriftlig inbjudan går bra. Inbjudan kan även vara helt informell.
Låt det framgå på ett bjudningskort såväl tid som plats för dopet och om det finns något att äta efteråt.

 

Mat
Det kan vara lunch, eller kaffe och smörgås. Om det är senare på dagen kan det vara en dopmiddag, med kaka efteråt. Det är bra om gästerna vet vad det blir för måltidstyp.

 

Dryck
Traditionen bjuder att man skålar för den nydöpta i vin. Brännvin serveras sällan.
 


Tal
Ofta bjuds prästen med och han eller hon håller då oftast ett doptal till barnet. I övrigt krävs inga tal, annat än föräldrarnas välkomsttal och välgångsönskningar till den nya familjemedlemmen.

 

Klädsel för honom
Finare än till vardag, och gärna diskret. Inte alltför mörk klädsel, det är en högtid i ljusets tecken. Till ett mindre dop en ljus kavaj eller kostym, kanske en klubblazer med ljusa byxor och vit skjorta.

Till ett stort dop är det mörk kostym och vit skjorta.


Klädsel för henne
För henne en halvlång kjol eller klänning, en dress. Allt i ljusa färger. Byxdressen får dock inte vara alltför aftonbetonad. För  hade inte kvinnor byxor i kyrkan, men detta har lättats upp.
Hatt passar alldeles utmärkt och till ett stort dop kan även handskar användas.
Barbent är inte att rekommendera i kyrkan.

 

Gudföräldrar
Gudfar, gudmor, fadder, faddrar. Förr var det en försäkring om att dessa skulle ta hand om barnet om något hände. Detta härrör sig från tredje århundradet sfter kristi födelse. ”Dopvittnena skulle ursprungligen å barnets vägnar avlägga trosbekännelse samt ikläda sig förbindelse att draga försorg om barnets kristliga fostran”. Tex. att föräldrarna gick bort eller ekonomisk ruin.

Idag tillfrågas ofta släktingar och vänner, och det är ett hedersuppdrag som man har svårt att säga nej till.

Men om man har många gudbarn, bör man säga till. Det kan dock förväntas att man till jul och nyår tex. och barnets födelsedagar hör av sig och intresserar sig. Man senare gå ut med, kanske gå ut och äta när de blivit större. Att ta ett gudbarn innebär inte att man senare bara struntar i uppdraget. Då kanske man hellre skall överväga att avstå.
 


Doppresenter
En obligatorisk sak för Gudföräldrar, och uppskattat när övriga har det. Tidigare gav man något som barnet bar med sig genom livet. Silverskeden är gammal. En liten summa pengar är också en fin gåva. Men man kan även ge ett litet smycke till en flicka, kanske tom med ett par manschettknappar. Tallrikar, glas eller kaffeskedar i servis är också bra gåvor. Inget en tonåring blir lycklig av att få, men en dag när Gudföräldern givit skedar till en hel servis, då jublar barnet som vuxen.

 

Vid en namngivningsceremoni kan man också ge presenter. Böcker, och varför inte samma tankar som till dopet. Servis, skedar etc

Bröllop
Ordet bröllop kommer från fornsvenskans bruthlöp,
d.v.s. brudlopp. Ett brudlopp var den färd som
gjordes av de nygifta.  Brudloppet var en del av
de ceremonier som omgav denna dag, då de som
var finast klädda visade upp sig i trakten. Ett annat
uttryck är även brudvisning. Detta tillhör
 kulturhistorien och pågick fram till 1880-talet.
 Det var tradition att bruden skulle visas. Den
som ville fick komma in i lokalen, där bruden
poserade med mellan ett par marskalkar. De bar
 tända kandelabrar. Åskådarna kom in direkt från
gatan, och behövde inte känna brudparet. Och de
 kunde fritt dela sina åsikter om bruden, och de
behövde inte vara de snällaste.

Ofta fortsatte dagen med att brudloppet, som gick
 mellan hennes föräldrahem, där hennes far
överlämnade sin dotter till maken, till hans
föräldrahem där det blev fest. 

Förlovning
Förlovningen eller trolovningen är egentligen ett löfte om att man ska ingå äktenskap med varandra. Men den seden har allt mer blivit ett sätt att markera att man hör ihop. Den har ingen juridisk betydelse, utan är ett romantiskt sätt att visa att man hör ihop. Förlovningen är tänkt som en prövotid och som en förberedelse inför den stora dagen. Det bör enligt gammal etikett inte gå längre än ett år mellan förlovning och vigsel. Man kan ju tycka att förlovningen med detta har förlorat sin betydelse.

Frieri
De flesta kvinnor drömmer nog om ett klassiskt frieri. Om dagens män går ned på knä och ställer den magiska frågan vet vi inte så mycket om, men fortfarande är det vanligast att mannen friar. Om det nu råkar vara skottår kan kvinnan av gammal tradition fria. Förr i tiden om mannen tackade nej till ett frieri, fick han "böta" i form av en gåva. Ska mannen fria enligt konstens alla regler, har han vid detta tillfälle redan förlovningsringarna färdiga. Idag går dock de flesta par tillsammans till guldsmeden för att prova ut ringarna. Många förlovningar har skett redan hos guldsmeden. 

Under 1700-talet och ända fram till 1900-talet gick pojkarna i mellersta och norra Sverige ut och "nattfriade" hos sina flickor. Pojkarna gick i flock och försökte bli insläppta till flickorna som ofta sommartid sov i lador och fähus. Då en av pojkarna blev insläppt till en flicka gick de andra vidare. Enligt föräldrarna gick allt anständigt till och det var sällan som utomäktenskapliga barn föddes. Ungdomarna fick inte delta i nattfrieri om de inte vara konfirmerade. Oftast följde föräldrarna barnens önskan om att få gå som fästfolk.

Lysning
Lysningen har i vår tid helt tappat sin betydelse, men ända fram till 1973 var det enligt lag tvunget att lysa tre söndagar i rad i kyrkan. Det blivande brudparet skulle också finnas på plats. Meningen med lysningen var att församlingen skulle kunna protestera mot den aktuella vigseln. Man kunde inte komma med vilka invändningar som helst, utan de skulle handla om släktskap eller sjukdom som förbjöd äktenskap. Vill man ha lysning idag, kontaktar man bara prästen i brudens församling.

Lysningsmottagning
Att gå på lysningsmottagning, innebär att de förlovade bjuder in till mottagning en eller några veckor före vigseln, oftast en söndag. Man bjuder på förfriskningar och tilltugg och gästerna lämnar sina bröllopspresenter. Förr var just lysningsmottagningen ett tillfälle där gratulanterna lämnade sina lysningsgåvor. Idag lämnar man ofta presenterna vid själva bröllopet, då lysningsmottagningar nu är mer sällsynta. Eftersom det kan vara ganska svårt att hinna med alla presenter under bröllopsdagen, borde vi kanske ta upp denna tradition igen. Det är ju också ett sätt att få umgås med gästerna, för det har det blivande brudparet inte samma chans till på själva bröllopsdagen.

Möhippa
Anordnas av vänner och ska inte vara en vanlig tjejträff, utan en träff där den blivande bruden utsätts för diverse minnesvärda aktiviteter. Det gäller att de inblandade verkligen träffas och gör upp en plan för tema och innehåll. Kidnappning är ett måste och att klä ut den blivande bruden likaså. Efter alla "hemskheter" som man utsätter henne för, bör hon få en trevlig avslutning med middag tillsammans med sina närmaste väninnor. Att dricka alltför mycket alkohol gör ingen glad, minst av allt den blivande bruden.

Svensexa
Svensexan har anor från 1800-talet och gick i stort sett ut på att skämma ut den blivande brudgummen, fylla honom med så mycket alkohol som möjligt och utsätta honom för olika prövningar. Traditionen lever vidare än idag även om man kanske aktar sig för de mest vidriga upptågen. Både svensexor och möhippor är ju till för att ta ett sista farväl av friheten och är i de flesta fall roliga tillställningar. Att ta lite hänsyn till vad den blivande bruden och brudgummen anser sig klara av är nog att rekommendera.

Förmiddagsbröllop
Ett bröllop behöver inte vara en tillställning som varar långt in på natten, man kan ju också välja att vigas på förmiddagen och ha lunch efteråt. På en sådan inbjudan skriver man vanligen inte ut klädsel för gästerna. På ett förmiddagsbröllop förväntas klädseln vara mörk kostym och elegant dräkt eller klänning. Brudgummen kan också välja att gifta sig i jackett, det traditionella högtidsplagget vid förmiddagsbröllop.

Eftermiddagsbröllop

Vigseln sker på eftermiddagen och sen följer oftast middag med dans. Enligt traditionen skulle brudparet lämna festen först, men så strikta är vi inte idag. Oftast är det de äldre släktingarna som går hem först och det anses inte fel att brudparet är kvar och roar sig lite. Man behöver ju inte stå och vinka av de sista gästerna, det måste ju finnas tid att rå om varandra också

Val av namn
Tillsammans med hindersprövningen skickar skattemyndigheten en blankett med "upplysningar om makars efternamn och mellannamn". Man behöver nödvändigtvis inte ta makens efternamn, utan det finns flera varianter. Om man varit tidigare gift, kan inte detta namn som ”gifts till” tas som namn för makarna. Man kan välja hustruns efternamn som gemensamt efternamn eller behålla sitt eget efternamn. Man kan även ha sitt eget efternamn som mellannamn. Har makarna behållit sina respektive efternamn, kan en av dem ta den andres efternamn som mellannamn. Observera att man inte kan ha varandras efternamn som mellannamn. Mellannamn bärs alltid framför efternamnet och utan bindestreck. Anmälan om
vilket/vilka efternamn man vill bära, görs till det
lokala skattekontoret eller till vigselförrättaren i
samband med vigsel. Ett mellannamn, som man
kanske behåller från ett tidigare äktenskap, ofta
för barnens skull kan senare tas bort. Det är bara
att anmäla till folkbokföringen.

Ringar
Enligt svensk tradition byter mannen och
kvinnan ringar med varandra vid förlovningen.
Han får en slät guldring med hennes namn samt
datum ingraverat, hon får en likadan guldring
med hans namn och datum ingraverat. Senare
vid vigseln får kvinnan ytterligare en guldring
med bådas namn och datum ingraverat. Ringarna sätts på vänster ringfinger. Nu är vi dock inte lika traditionsbundna som förr utan variationerna är många. Idag väljer man t.ex. en alliansring till kvinnan vid vigseln, dvs. en ring med en eller flera stenar. Det förekommer också att båda byter ringar även vid vigseln.

Har man varit gift förut kanske man struntar helt i förlovningen och väljer att byta ringar först vid vigseln. Tänk på att det krävs en ring, den måste inte vara äkta, vid kyrkvigsel. Gifter ni er i rådhuset behöver ni inga ringar. Meddela vigselförrättaren före bröllopet om hur ni vill ha det.

Inbjudan

En inbjudan skickas ut vid mindre bröllop fyra veckor i förväg, vid stort bröllop sex veckor. Två veckor är för kort tid, mer än sex veckor är för tidigt. Det är för mycket att begära att folk skall bestämma sig tre månader i förväg. Planerna kan ju dessutom hinna förändras.

Man kan ha två olika inbjudningskort, där det ena inbjuder enbart till att närvara vid vigseln i kyrkan, medan det andra även omfattar inbjudan till festen efteråt.

Bra ”tumregel” kan var de man ”måste bjuda” , de man ”bör bjuda” och de ”man vill bjuda”. Ni väljer själva sedan bland vänner och arbetskamrater samt släkt.

Skriv in ”Du inbjuds till…” vem skulle annars inbjudas? Skriv gästens hellre namn, och be denne ” med sin närvaro hedra….” för det är ju det man gör. Hedrar brudparet.

OSA eller tack för inbjudan
Inbjudan till middagen bevaras på det sätt som angivits, står adress till föräldrarna, skriv till dem. Svar sker inom en vecka upp till 10 dagar om inget annat datum finns angivet. Står det telefonnummer till brudparet kan ni även ringa och står det e-postadress kan ni skicka e-post. Men finns inte telefon eller e-post, då svarar man inte heller så.

Om inbjudan till kyrkan kommit, svarar man inte eller skickar tackkort för inbjudan. Istället sänder man till bröllopsfesten ett telegram eller liknande. Bli inte sur för att inte vara inbjuden, det lönar sig aldrig! 

Gästernas klädsel
På inbjudan skriver man klädsel. Talar  ni inte om det så är det högtidsdräkt, dvs. frack eller militär högtid som gäller. Regeln är först frack, tvåa i klädsel är smoking, trea är mörk kostym och fyra är kavaj. Kavaj innebär numer inte mörk kostym utan samma byxa och kavaj, men av erfarenhet varierar kostymen från mörk till ljus och speciellt om det är mitt i sommaren.
 Blazer heter udda kavaj. Uniform och folkdräkt räknas
 som högtidsdräkt. Smoking innebär smoking och en
kort eller lång (men inte lika elegant) klänning.

Vill man verkligen att männen ska bära mörk kostym
och inte komma i vilken kavaj som helst, så skriver
man mörk kostym. För kvinnan innebär det större
valfrihet bara det är snyggt och inte hellångt. Dräkt
eller kavaj och byxor går bra. Läs mer om klädsel på
Vett och Etikettsidorna

För kvinnor gäller också att inte bära helvitt, man
ska ju inte konkurrera med bruden. Svart är inte
 heller en bra färg, men man kan ju alltid blanda in
lite glada färger. Bara axlar i kyrkan går inte för sig.

Under vigseln kan man ha en schal eller jacka över
axlarna. Står det frack på inbjudan kan man inte
 komma i smoking, och står det smoking så går det
inte att komma i frack. Det är däremot fritt fram för brudgummen att ensam eller tillsammans med bestman bära frack och övriga gäster har kavaj. Om man tvekar beträffande klädseln, så ring för all del och hör efter vad som gäller. Bättre det än att komma helt "fel".

Brudkista eller hemgift
I äldre tider, när dottern i huset skulle giftas bort, fick hon med sig en brudkista med olika nyttosaker till sitt nya hem. Allt detta tillföll maken som disponerade detta i familjen. En brudkistas innehåll var en del av hemgiften och bestod främst av linne, allt från dukar och servetter till underkläder. Traditionen som sträcker sig långt bak i tiden finns till viss del kvar i våra dagar. Den moderna kvinnans "brudkista" har dock troligen ett annorlunda innehåll än tidigare.

Morgongåva
Rättsligt försvann detta 1920.  Men det finns angivet ända sedan medeltiden. Den gav efter första natten som makar. Ofta var det en gård eller annat och var brudgummens motsvarighet till brudens hemgift. Gåvan skulle garantera bruden ekonomi om hon blev ensam. En slags pension.

Borgerlig vigsel
Det krävs två vittnen för att gifta sig borgerligt. Det kan vara vemsomhelst, nära vän eller granne. Ringar krävs inte vid en borgerlig vigsel men glöm intyg på hindersprövningen. Det går bra att gifta sig i de kläder man önskar och trivs bäst i. Vigselakten finns i två versioner och båda är korta. Den ena tar 2 minuter, den andra 20 sekunder! Att gifta sig borgerligt är kostnadsfritt.

Vigsel i kyrkan
Brudens släktingar och vänner sitter alltid till vänster om altargången i kyrkan och brudgummens släkt och vänner placerar sig till höger. Nära anhöriga sitter längst fram och enligt traditionen är äldst finast. Sist in av gästerna kommer föräldrarna och i det ögonblick tonerna hörs från bröllopsmarschen kommer brudparet in. Bruden till vänster och brudgummen till höger. Om det är fadern eller någon annan manlig anhörig som ska överlämna bruden, för han in henne vid sin högra sida, brudgummen står då redan framme vid altaret med sin best man och väntar. Best man brukar också hålla reda på ringen/ringarna.

Efter en psalm och lovprisning så pratar prästen om äktenskapet och sedan läser han/hon ur Bibeln. Efter det kommer så äntligen Frågan! När ni förhoppningsvis båda har svarat ja är det hög tid att få fram ringen/ringarna, för nu ska prästen välsigna den/dessa. Sedan är det dags att ge löftet att älska varandra och vara varandra trogna till döden skiljer er åt. Vill man så kan det vara romantiskt med en egen variant på trohetslöftet, annars så är det bara att läsa efter prästen. När ni är klara med trohetslöftet trär ni på ringen/ringarna och prästen förkunnar att ni nu har ingått äktenskap med varandra. Därefter är det dags för ännu en psalm för att brudparet sedan ska falla på knä på altarrundeln. Prästen läser en förbön och sedan Fader vår. Nu återstår vigseltalet och efter det är vigseln klar. Brudparet vänder sig mot församlingen och går sedan ut ur kyrkan.

Idag är det inte så noga med vem av gästerna som följer med brudparet ut först, men om det finns tärnor och marskalkar så följer de direkt efter brudparet. Smånäbbar går ut framför brudparet.

Vigsel i utlandet
Det blir allt mer vanligt att vi gifter oss utomlands. Om ni planerat gifta er på någon av de svenska ambassader eller konsulat som finns runtom i världen gäller att ni kontaktar utlandsmyndigheten i god tid. Hindersprövning ska ske i Sverige (inom 4 månader) och intyg om hindersprövning ska skickas till ambassaden innan vigseln. Alla ambassader och konsulat har inte vigselrätt. Kontakta UD i Stockholm, enheten för konsulära frågor, telefon 08-4051000 för mer information. Om ni istället planerar att gifta er i Svenska Kyrkan ta kontakt med SKUT i Uppsala på telefon 018-169500. Där kan man berätta om vilka kyrkoherdar som i respektive land har vigselrätt.
 

Partnerskap
Partnerskap ingås av par som är av samma kön. Partnerskapsceremonin / registreringen kan utföras av domare i tingsrätt eller annan av länsstyrelsen förordnad registreringsförrättare.

Vigselförrättare är inte skyldiga att registrera partnerskap. Hindersprövning sker på samma sätt som för äktenskap och begärs från skattemyndigheten. Hindersprövningsbeviset medförs till registreringen av partnerskapet.

De regler som gäller för äktenskap gäller i princip även för partnerskap. Mer om detta finns att läsa i partnerskapslagen i Lagboken Lag (1994:1117) om registrerat partnerskap. RFSL har mer lättläst information om homosexuellas rättigheter vad gäller partnerskap.
 

Val av kyrka
Gifter du dig i din egen församling kostar det inget, men väljer du en annan kyrka får du i regel betala ett arvode. Väljer man en populär kyrka eller tidpunkt för giftermålet, t ex pingst och midsommar, får man vara ute i god tid.

Vigselförättare
Vigselförrättare är den person som förrättar vigseln. I Svenska Kyrkan är det prästens uppgift. Inom andra trossamfund får präst eller annan befattningshavare förrätta vigsel efter Kammarkollegiets tillstånd. Borgerliga vigslar förrättas oftast av lagfaren domare eller annan vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat. Exempel på olika befattningshavare som förordnats som vigselförrättare är borgmästare, kommunalråd, rektorer samt sjö- och flygkaptener.

Utsmyckning av kyrkan
Kyrkan smyckas alltid utifrån kyrkoåret. Det betyder att den för årstiden normala utsmyckningen finns där, och vill man ha extra smyckning av blommor får man ordna det själv. Kontakta floristen och rådgör om blommor i kyrkan.

Arrangemang av bröllop
Brudparet bestämmer idag själva hur det skall gå till. Stort, litet, överdåd eller närmaste vännerna. Ekonomi och vilka som delar på kostnaden avgör. Tidigare betalade brudens föräldrar och det kanske inte helt var i linje med vad brudparet ville.

Under mitten av 1900-talet så ville många gifta sig okonventionellt, men det har ändrat sig alltmer. Nu är vi tillbaka i kyrkorna med frackbröllop, stora fester och alla tillhörande attribut.

Skälet till att brudens föräldrar betalade var att efter vigseln övertog mannens familj ansvaret för hennes försörjning. Fram till bröllopet hade hon varit beroende av sina föräldrar. Nu hade de inte den kostnaden längre. Därför skulle de betala bröllopet.


Mat och dryck till festen
Mat och dryck är naturligtvis en viktig detalj i ett bröllop. Vid ett stort middagsbröllop kan det vara passande med en trerätters meny (förrätt, varmrätt och efterrätt), men en välorganiserad buffé kan också fungera alldeles utmärkt. Tänk på att en buffé kräver större yta än om middagen blir serverad. Gör man maten själv gäller det att planera i god tid för inköp. För den som inte är rädd för besvär kan det bli en riktigt trevlig upplevelse med familj och vänner, för du måste ta hjälp! Om middagen är planerad till en lokal med restaurang pratar man ihop sig med kocken om en passande meny. Catering är ett allt vanligare alternativ. Med catering kan du flytta ut ditt bröllop i princip var du vill. Kocken tar med sig sina pytsar och pannor och lagar maten på plats. Kylväskor håller kylan om den mat och dryck som ska vara kall. Värmeskåp håller maten varm.

Drycken ska passa mat och sällskap. Det måste finnas alkoholfritt för alla som föredrar det. Som välkomstdrink är champagne eller mousserande vitt vin vanligast. Till maten serveras rött eller vitt vin samt öl/vatten och läsk till barnen. Likör och konjak passar som avec till kaffet. Att sätta upp en bar och bjuda på förfriskningar under kvällens lopp är en bra idé. I baren bör ingå förutom alkoholfria drycker, de vanligaste spritsorterna och mixers samt även öl och vin.

Bröllopsmåltiden hade tidigare magiska riter kring sig. Ett exempel var att brudparet tog undan en bit bröd eller dylikt att förvara ända fram till sin död. Detta för att skydda sig mot att mat skulle saknas i framtiden.
 

Musiken
Vid kyrkbröllop spelar kantorn vid in- och uttåget och även de psalmer man vill ha. Det kan vara svårt att välja psalmer men fråga prästen som är expert på det. Solosång i kyrkan är väldigt vackert och även instrument som flöjt eller trumpet.

Musiken under själva bröllopsfesten är väldigt viktig. Att välja blandad dansmusik, som dansbandsmusik är bra. Då kan alla dansa. Lika gäller om det är musikanläggning, välj noga.  Se till att musikvalet är varierat med både brudvals och modern musik.

Dukning
Dukning kan vara en svår detalj. Ute i handeln finns det gott om tidningar och böcker att ta hjälp av. Fråga på biblioteket eller leta bland det utbud av bröllopstidningar som finns. Ibland kan man få idéer av utländska tidningar. Om det är restaurangen eller cateringföretaget som står för dukningen, ta upp önskemålen med dessa. Om du dukar själv, placera bestick utifrån och in, allt eftersom maten ska serveras. Besticken till desserten lägger du mellan glas och tallrik. Glasen placeras från höger och i den ordning de ska användas. Ytterligare att tänka på är placeringskort för att underlätta för gästerna att hitta till sina platser. Glöm inte en vas att sätta brudbuketten i!

Tårtan
När middagen är över återstår tårtan. Det är brudparet som tar den första biten. Först lägger bruden höger hand på kniven, sedan lägger brudgummen sin högra hand ovanpå hennes.

Avslutningsvis lägger bruden sin vänstra hand ovanpå hans högra och så skär de den första biten tillsammans. De första tuggorna äter brudparet från den gemensamma tårtbiten. Tårtan har en lång tradition och symboliserar äktenskaplig lycka och fertilitet. Bruden ska inte baka sin egen bröllopstårta, det för olycka med sig.
 

Brudbuketten
Det är meningen att mannen beställer brudbuketten som ska vara en gåva från honom. De flesta brudar vill nog trots allt vara med och bestämma hur buketten ska se ut. Den ska ju stämma i färg med hår, klänning och make-up. Oavsett vilka färger man väljer i sin bukett ska det vara en blå blomma i den, för det anses bringa lycka. Sedan är ju frågan om man ska slänga brudbuketten ut bland gästerna, eller om man ska behålla den och få den konserverad. Enligt amerikansk tradition är den som fångar brudbuketten närmast i tur att gifta sig. Här i Sverige skulle man istället dansa kronan av bruden. Den ogifta kvinna som råkade hamna närmast kronan skulle stå brud härnäst.

Brudklänning
Brudklädsel kommer även detta från fornsvenskans ”brudsäta” och brudfrämma” , och det betecknar brudkläderskan, nu frisören. För den mytologiskt intresserade liknar det Eddans dråpliga skildring hur Tor blev utstyrd i kvinnokläder.

För i tiden var det besvärligare för bruden och
man undrar om det egentligen fanns tid till att
njuta på bröllopsdagen. Förutom vädret som
ingen kunde påverka var det inte bra om bruden
arbetade på bröllopsdagen, det betydde mycket
arbete i det framtida äktenskapet. Meningarna
om att sy sin egen brudklänning går isär, vissa
hävdade att bruden skulle gråta lika många tårar
som stygn som hon sydde i sin klänning. En annan
teori var att tårarna inte nödvändigtvis behövde
vara sorgetårar utan lika gärna var lyckotårar. För
åtsittande kläder betydde oönskade barnsängar
och drog bruden klänningen över huvudet drog hon
också olycka över hemmet.

Små flickor drömmer om brudklänningen som är vit
med släp. Och ofta sys den så. Och visst kan en
brud som har förmiddagsbröllop ha en lång känning,
men vanligare är en kortare. Brudklädseln är av tradition vit klänning med vita skor, slöja och brudkrans.

Brudklänningen bör inte vara bararmad eller för dekolleterad, då man inte skall vara naket klädd i kyrkan. Övriga kvinnor kan ju dölja bara armar under en schal. Brudens val av klänning och accessoarer beror på person och tillfälle.

Står hon brud för första gången och det är ett eftermiddagsbröllop är det passande med lång vit- eller cremefärgad klänning. Modellerna finns i oändligt många varianter och många klänningar går också att hyra.

På ett förmiddagsbröllop är det fint med en kortare klänning. Att gifta sig i folkdräkt är en gammal svensk tradition, och faktum är att man i början av seklet gifte sig i svart klänning. Det var mer praktiskt så eftersom man kunde använda den till finklänning sedan.

Gifter man sig för andra gången bör man kanske inte ha vit klänning eftersom man inte är "oskuld" längre, och gifter man sig borgerligt är det fritt fram för fantasin.

Gå gärna in skorna lite innan den stora dagen för att undvika skoskav och glöm inte att stoppa en slant i skon, det lovar ett rikt liv.  "Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in her shoe."

Ta med brudklänningen, lite champagne, din bästa väninna som kanske också är tärna, och njut dina sista timmar som ogift hos frisören. Det finns duktiga frisörer som tar hand om både brudfrisyr och make-up. Räkna med tre timmar i denna lyxiga tillvaro. Innan bröllopsdagen har du redan varit hos frisören för att få tips och råd om ditt hår och dina färger. Din frisyr och make-up ska ju stämma överens med favoritfärgen på blommor och din brudklänning.
 

Alldeles nyligen rycktes vår utrikesminister Anna
Lindh, bort alltför tidigt. Dådet är oförsvarbart 
och åsikterna om Anna Lindh må skilja, men inför
en hastig och meningslös bortgång väcks mångas
tankar och funderingar. Detta i synnerhet när det
är en relativt ung tvåbarnsmor och hennes familj som
drabbas. Många frågor har kommit till denna sida om
hur man kan uttrycka sin känsla, klädsel, hyllningar
mm. Läs på denna sida från kondoleans och nedåt
så finner du några svar. Till kondoleans

När någon nära anhörig går bort känns detta
tomt och så ofattbart innehållslöst och meningslöst.
Man bedövas inför döden och kanske begriper
man plötsligen ingenting. Men livet måste vidare.
Något måste ske och åtgärder och aktivitet
sätter tankar i rörelse som gör det lättare att
bära sorgen. 

Dödsfall i hemmet
Om det sker i hemmet är det första att kalla på läkare
 som konstaterar dödsfallet. Om det finns en vård-
central som kände den som avlidit är det bäst att kontakta
dessa. Annars kan man alltid kontakta sjukhusets akut-
mottagning, så hjälper de till. Om det sker på sjukhus behöver
man inte tänka på detta. 

Begravningsbyrå
Nästa steg blir en begravningsbyrå som åtar sig att klara av alla detaljer runt den döde. Man kan med förtroende lämna över alla praktiska detaljer till dem. Man finner dem i telefonkatalogens Gula Sidorna eller via www.eniro.se

När man bestämt sig så blir det ett personligt möte i hemmet eller på byrån. Om man då har klart för sig om den dödes önskemål så kan entreprenören planera enligt dennes önskan.

Val av plats för jordfästning
Entreprenören kan sedan undersöka val av kyrka, kapell och kontakta den präst som de anhöriga önskar som officiant och därefter fastställa tid och plats. 

Annons
Sedan ger entreprenören ett förslag till annons i tidningen och därmed kungöra dödsfallet. Där utsättes också tid och plats för begravningen. Det kan även framgå om begravningen skett i stillhet, vilket innebär att endast de närmast anhöriga närvarade och annonsen infördes först efter jordfästningen.

Annonserna har alltmer kommit att utformas som personliga brev till den som avlidit, med dikter och minnesbilder.


Skicka kort med ett meddelande
Om de som förväntas komma till begravningen, finns utspridda och inte läser lokaltidningen, kan ett enkelt kort skickas med meddelande om var och när ceremonin äger rum.

Ange också vart svaret skall skickas. Den som får kort skall alltid svara. Vanligt är att begravningsbyrån tar hand om svaren. 

Anmälan – försäkringar
Så snart ett dödsbevis utfärdats sker en anmälan till folkbokföringen, se  www.rsv.se
Den lokala skattemyndigheten ansvarar för folkbokföringen och skriver de intyg som möjliggör utbetalning av försäkringar och vad som i övrigt fodras vid begravningen. 

Bisättning
Ofta sker någon form av bisättning, vilket innebär att de anhöriga ser den döde en sista gång. Vanligt på ett bårhus eller annat rum särskilt avsett för en stunds enskilt stilla avsked från familjen. Det är ett tillfälle att få se den döde innan kistlocket läggs på.  

Kondoleans
Även detta minskar, men gamla regler föreskrev att       
en kondoleans skrevs för att uttrycka sitt deltagande
 till någons död. Och det går utmärkt att skriva idag
 också. Följ då regeln att det skall var den nära
anhörige tillhanda innan begravningen. Ett tack
skriver den anhörige när denne orkar och kan.
Men aldrig innan begravningen skett.

Det är mest hövligt att skriva tacken för hand,
men ingen kan förvänta sig att de skall vara så utförliga. 

Beklagande eller deltagande
Det kommer en dag då man möter den anhöriga som man tänkt mycket på och funderat hur denne har det. Det är aldrig fel att uttrycka sina medkänslor och fråga hur den närstående mår. Man deltar i sorgen och beklagar förlusten av den som är död. 

Att låtsas som inget hänt är fel, bättre är att ta den anhörigas hand. Eller ge en kram och säga ”jag tänker mycket på dig”. 

Det är bättre att säga något, eller berätta att man inte finner orden, än att inte säga något alls. 

Kyrkan
För mer information om ceremonin kan följande sida besökas www.svenskakyrkan.se/pastorat/svkp0901/begrav.htm 

I kyrkan
Gästerna till begravningen bör vara på plats en god stund innan. Tio eller femton minuter är lagom.

När man anländer till kyrkan visar man respekt för den som är död genom att gå uppför altargången, stanna någon meter framför kistan och buga. Kvinnor kan niga lätt.

Därefter vänder man och går ner till sina platser i kyrkan. Detta är en gammaldags men absolut regel som man bör iakta. Om de anhöriga finns på plats ser de gästerna och man visar dem respekt i deras sorg på detta sätt. Annars anländer de anhöriga sist och då de kommer in reser sig församlingen.

Samma sak gäller när de anhöriga lämnar kyrkan först av alla närvarande. 

Placering
I kyrkan är bänkarna till höger, sett från ingången, platsen för de närmast anhöriga, d.v.s. familjen och släkten. Bänkarna till vänster är för vänner och arbetskamrater. Ofta visar en representant för begravningsbyrån tillrätta. 

Kistan
Om kistan bärs in efter gästerna, kommer den med fotändan först och alla reser sig när den bärs in. 

Blommor
Det är bra att kolla om blommor är önskade i kyrkan. Det är det vanligen om inget annat anges i annonsen. Då skickas dessa i förväg av blomsterhandlaren, och de kan ordnas vid båren i förväg.

Det även bra att bära med sig blommor eller krans, men kom i ännu mer god tid så vaktmästaren kan ordna med dessa vid kistan.

Ett kort skall alltid finnas med blommor eller krans, t.e.x. ”En sista hälsning, Tack för allt, Farväl”.

Efter begravningen får de anhöriga en lista med blommor och gåvor så de kan tacka. Detta sköts av kyrkan via begravningsbyrån. Prästen läser ofta upp gåvor vid minnesstunden efteråt. 

Klädsel
En begravning är alltid mörk klädsel, se mörk kostym, om de i annonsen inte framgår annat, t.ex. ljus klädsel. Frack är helt borttaget.

Man väljer vid mörk klädsel, svart, grått eller mörkt blått. Ju närmare anhörig det är, desto mer noga skall man vara med klädseln.

Sommartid kan vitt eller beige fungera. Ytterplagg kan ha annan mörk färg, rött  skall undvikas.

Smycken passar inte, det går dock bra med en enkel slät länk eller ett pärlhalsband. 

Vid ljus klädsel tar man det som man själv finner lämpligt. Men undvik rött även vid ljus klädsel. Barbent, urringat eller ärmlöst skall det heller inte vara. 

Sorgband
bärs knappt längre. Det användes förr veckorna före en begravning, då istället för mörk kostym, för markera sorgen. Ibland ser man inom idrotten, då någon av idrottsvännerna eller ledarna gått bort. Sorgbandet används som en hyllning till den avlidne. 
Sorgbandet skall vara av sidentrikå, dvs. elastiskt, svar halvmatt i färgen och två cm brett. Det placeras på vänster kavajslag, ca fem cm under knapphålet. Fäst det med säkerhetsnål i vardera änden på insidan av kavajen och under slaget. Bandet placeras vågrätt.

Slips  (övrigt om slips, se även slips )
Far, son, bror, far- och morförälder, svåger, svärfar, måg och syskons söner har vit slips till vit skjorta. Övriga manliga gäster, med undantag av de som utsetts att eventuellt bära kista, har svart slips. 

Kvinnans kläder
Mor, dotter, syster, far- och morförälder, svägerska, svärmor, svärdotter och syskons döttrar har svarta eller mörka strumpor, svart eller mörk känning, kappa eller dräkt med vit krage om så önskas. Svarta handskar eller svart hatt om så önskas. Svart slöja förekommer ytterst sällan idag. Kanske möjligen ett kort sorgflor på den släta hatten ibland. Den kan kännas lite som ett skydd.

Det krävs dock inte hatt.

Kvinnor som inte är nära släkt behöver inte ha svarta strumpor. De skall inte heller bära någon form av sorgflor vid begravning.

 

Barns klädsel
Barn som är uppåt tonåren behöver inte ha mörk klädsel, det räcker gott med diskreta kläder. Kanske låter det onödigt, men det tål att berätta för dagens unga killar att keps passar inte, och definitivt skall den av i kyrkan! Det är tyvärr inte ovanligt att den okunskapen råder idag.

 

Minnesstund
I annonsen inbjudes det till minnestund efteråt. Begravningsbyrån svarar för anmälan.

Det skall vara en enkel bjudning, i den dödes hem, eller hos nära anhörig alternativt församlingshem.

Starksprit skall inte serveras, och inget överdåd. Färdigbredda smörgåsar med öl eller vatten och kaffe med tårta är alldeles lagom.

Den närmast anhörige slipper vara värd eller värdinna, det sköter någon annan närstående. Och den som gör detta får ofta säga några minnesord om den som gått bort. Denne värd eller värdinna tackar också de närvarande på begravningen.  

Tacktal för maten
Hålls inte vid begravning med minnesstund. 

Flaggan
Den hissas i topp och sänks därefter till en tredjedel av flaggstångens höjd den dag dödsfallet inträffat samt begravningsdagen. Efter begravningen hissas den i topp.

 

Typer av dop eller namngivning
Dels finns det traditionella kyrkliga
dopet, men det finns även lekmanna-
dop, något som funnits sedan 1896. 
Lekmannadop innebär att annan person,
inom tex. frikyrkor kan döpa. Det tredje
är nöddopet.

 

När
Dop sker vanligtvis inte för det att barnet fyllt fyra månader.

 

Namn
Att döpa sitt barn, det är inte enbart en högtid med religiösa förtecken. Det är även den dagen man ger sitt barn dess namn som skall bäras resten av livet. Barnet får sin identitet.
Att namnge sitt barn, och i samband med detta ha ritualer, fester och tillställningar är något som förekommer i alla kulturer, har funnits i alla tider och samhällen.

Genom att handlingen, ge barnet dess namn, så ges barnet en tillhörighet i en grupp, ett samfund eller familj.

Många väljer idag bort den kyrkliga ritualen, men det finns inget som hindrar att man ändå har en högtid hemma för släkt och vänner. Detta för att fira barnets namngivande.

 

Dopet
Dopet kan alltså vara religiöst, dvs. kopplat till den religion man tillhör, men det kan även vara en icke religiös tillställning.

I en inte alltför avlägsen tid gav föräldrarna barnet namn väldigt snabbt. Barnadödligheten var stor och ingen skulle riskera att inte bli döpt. Ett odöpt barn trodde man inte kunde komma till himlen.

 

Dop i kyrkan
Vanligast sker det vid högmässan på en söndag. Ganska vanligt är att prästen låter döpa flera barn vid samma högmässa. Och har man frågor omkring ritualen i sin kyrka, musikvalet eller annat så är det enklast att ta kontakt med kyrkans personal. De kan ge svaren.

 

Dop i hemmet
En fin skål med ljummet vatten, lite tända ljus och blommor. Mer krävs inte Be en präst komma hem. Måltid efteråt kan ske som beskrivs senare i denna text.

Spara gärna den vackra skålen som ett minne till barnet och kanske detta kan bli en skål för barnbarnens dop i framtiden.

 

Namngivningsceremoni
Det sker helt så som föräldrarna önskar. Man kan samlas, äta en måltid tillsammans och kanske läsa något vackert.  Spela musik på CD:n, hålla barnet tillsammans, hela familjen. Ja, det finns många vackra sätt att göra detta till en minnesvärd stund.

 

När och vem?
Det finns ingen åldersgräns för dop. I
Sverige är det vanligast att man döps
som spädbarn

Man kan också döpas som förskolebarn,
 kanske efter att barntimmegruppen
pratat om dop, som skolbarn, om man
tex. varit på läger och hört om dopet,
som konfirmand, (i konfirmationen
bekräftar man sitt dop) eller som vuxen,
för att man själv kommit fram till att man
vill bli döpt.

Ett barn får döpas när dess vårdnadshavare begär att barnet ska döpas. Det innebär att om barnet har två vårdnadshavare måste de vara överens. En vuxen får döpas när han eller hon begär att bli döpt. Den som är tonåring eller vuxen får som förberedelse för sitt dop undervisning i Svenska kyrkan.

Den som är döpt får inte döpas igen. Svenska kyrkan erkänner varje dop som har skett i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn genom begjutning med eller nedsänkning i vatten.


Förutsättningar för dop
Ett förskolebarn kan mycket väl fyllas av önskan att få tillhöra "Guds familj". Några krav på kunskap om vad kyrkan lär finns inte på så små barn, bara kravet att barnet ska vilja och att föräldrarna helst ska vara överens med barnet. Av ett skolbarn kan man kräva lite mer, att barnet vet något om vad dopet betyder. Konfirmanden döps som regel efter att ha varit med i konfirmandgruppen en tid och alltså där fått nödvändiga kunskaper. En vuxen som vill bli döpt ska lära sig något om kyrkans tro, bekännelse och lära.


Välkomsthögtid för redan döpta adopterade barn
Om ett par vill ha en dopfest för sitt adopterade barn, men han eller hon redan är döpt: Vad är det då som gäller?

Svenska kyrkan döper inte någon som redan är döpt. Däremot kan man ordna en välkomsthögtid för barnet då det välkomnas in i församlingen. En enkel ordning för en sådan högtid kan byggas upp som en dopordning men utan dopvatten, namnfråga, befrielsebön, dopbön och dophandling.

 

Prästens roll före dopet
Prästen har flera uppgifter runt dopet. Han eller hon ska ha dopsamtal med föräldrarna (ibland är också faddrarna närvarande). Dopsamtalet kan äga rum i hemmet eller i församlingshemmet. Det senare är vanligare i stora församlingar med många dop samtidigt. I andra fall kommer prästen hem, ibland tillsammans med en av ledarna för kyrkans barnverksamhet.

Under dopsamtalet brukar man ofta prata om vad dopet är och vad det innebär. Man kan då passa på att fråga om allt som virvlar runt i huvudet när man tänker på dopet.

Under dopsamtalet brukar prästen också gå igenom dopritualet, och tillsammans med föräldrarna välja psalmer och avgöra vem som ska läsa text, be bön, tända dopljuset, hälla i dopvattnet. Det är prästen som är ansvarig för dopgudstjänstens innehåll, men föräldrarna kan komma med önskemål om musik, sång eller dikt, som kanske någon fadder, släkting eller vän vill framföra. När man väljer sånger och dikter är det viktigt att komma ihåg att de ska passa i en kristen gudstjänst.

Prästens roll under dopet
Prästen är den som leder dopgudstjänsten, kan ordningen och lyfter upp det döpta barnet så att hela församlingen kan hälsa det välkommet. Men prästen har en viktig roll att fylla inte bara under själva dopet, utan också före och efter.

Prästens roll efter dopet
Måste man ha prästen med på festen efter dopet? Det är upp till varje familj att avgöra. Ofta tänker man på det praktiska: "Tänk om det tar tid innan kaffet är klart och prästen får vänta?", "Farfar blir nog galen om han måste umgås med en präst", "Vi kan väl alltid fråga, prästen får själv avgöra."

Dopklänning
Barnet behöver inte alls ha en dopklänning. Men de flesta spädbarn kläs i något långt och vackert,  en tradition ända från medeltiden.

 

Närvarande vid dopet
Det kan mycket väl räcka med endast föräldrar och syskon närvarande. Och det krävs inte heller något efterföljande firande, men om man vill kan man ha en liten sammankomst.

 

Inbjudan
Det är föräldrarna som inbjuder. De flesta dop sker utan inbjudan eller större ceremonier. De avgör om det skall vara enbart släkt eller även vänner. En muntlig eller skriftlig inbjudan går bra. Inbjudan kan även vara helt informell.
Låt det framgå på ett bjudningskort såväl tid som plats för dopet och om det finns något att äta efteråt.

 

Mat
Det kan vara lunch, eller kaffe och smörgås. Om det är senare på dagen kan det vara en dopmiddag, med kaka efteråt. Det är bra om gästerna vet vad det blir för måltidstyp.

 

Dryck
Traditionen bjuder att man skålar för den nydöpta i vin. Brännvin serveras sällan.


Tal
Ofta bjuds prästen med och han eller hon håller då oftast ett doptal till barnet. I övrigt krävs inga tal, annat än föräldrarnas välkomsttal och välgångsönskningar till den nya familjemedlemmen.

 

Klädsel för honom
Finare än till vardag, och gärna diskret. Inte alltför mörk klädsel, det är en högtid i ljusets tecken. Till ett mindre dop en ljus kavaj eller kostym, kanske en klubblazer med ljusa byxor och vit skjorta.

Till ett stort dop är det mörk kostym och vit skjorta.
 


Klädsel för henne
För henne en halvlång kjol eller klänning, en dress. Allt i ljusa färger. Byxdressen får dock inte vara alltför aftonbetonad. För  hade inte kvinnor byxor i kyrkan, men detta har lättats upp.
Hatt passar alldeles utmärkt och till ett stort dop kan även handskar användas.
Barbent är inte att rekommendera i kyrkan.

 

Gudföräldrar
Gudfar, gudmor, fadder, faddrar. Förr var det en försäkring om att dessa skulle ta hand om barnet om något hände. Detta härrör sig från tredje århundradet sfter kristi födelse. ”Dopvittnena skulle ursprungligen å barnets vägnar avlägga trosbekännelse samt ikläda sig förbindelse att draga försorg om barnets kristliga fostran”. Tex. att föräldrarna gick bort eller ekonomisk ruin.

Idag tillfrågas ofta släktingar och vänner, och det är ett hedersuppdrag som man har svårt att säga nej till.

Men om man har många gudbarn, bör man säga till. Det kan dock förväntas att man till jul och nyår tex. och barnets födelsedagar hör av sig och intresserar sig. Man senare gå ut med, kanske gå ut och äta när de blivit större. Att ta ett gudbarn innebär inte att man senare bara struntar i uppdraget. Då kanske man hellre skall överväga att avstå.
 


Doppresenter
En obligatorisk sak för Gudföräldrar, och uppskattat när övriga har det. Tidigare gav man något som barnet bar med sig genom livet. Silverskeden är gammal. En liten summa pengar är också en fin gåva. Men man kan även ge ett litet smycke till en flicka, kanske tom med ett par manschettknappar. Tallrikar, glas eller kaffeskedar i servis är också bra gåvor. Inget en tonåring blir lycklig av att få, men en dag när Gudföräldern givit skedar till en hel servis, då jublar barnet som vuxen.

 

Vid en namngivningsceremoni kan man också ge presenter. Böcker, och varför inte samma tankar som till dopet. Servis, skedar etc

Inbjudan
All viktig information skall vara inskriven.

  • vem inbjuds
  • dag
  • tid
  • plats
  • vilken sorts bjudning
  • vem är det som inbjuder
  • klädsel
  • var skall svaret sändas

Kuvertet
På kuvertet skrivs namnet på mannen först. Dvs. Bo och Lena Festsson.

Hur inbjuda
En inbjudan skrivs på det sätt som symboliserar tillställningens art. Redan själva invitationen skall ge en försmak av vad som väntar. För vem vill inte veta att det är ett födelsedagsfirande eller en förlovningsfest?
En högtidlig fest får en mer strikt inbjudan, en personlig tillställning en mer personlig stil.

Klädsel
Underlättar för många om det anges. För hur känns det att komma i chinos  och kortärmad tröja, när det var kavaj som gällde. Då är det bra att gästen redan från början vet. Det gör festen bra redan från start.

Om ni vet att många av gästerna inte äger en frack eller smoking, då är det bättre att ni tar ned klädnivån, till glädje för många gästers plånböcker.

Det skall inte kosta extra för en gäst, då har ju liksom poängen redan försvunnit från början. Då sjunker gästfriheten hos värdparet.

Exempel på inbjudan
Skriv till den formella tillställningen:


                   Lars och Lisa Skojsson
             har härmed nöjet att inbjuda
                  Lena och Bo Festsson
                   
till middag med dans
          i vårt hem på Busarvägen 8, Skojtorp

          Lördagen den 9 oktober 2003, kl 19.00
    Klädsel: Kavaj                                      O.s.a


Kanske verkar överdrivet, men om det står skrivet Lena och Bo Festsson, men då vet den som bjuds att det är han och hustrun, inte barnen som är bjudna. Notera att det på kuvertet står hans namn först, medan det ofta vänder på inbjudan vid en mer personlig inbjudan.

Till den mer personliga:

                               Bästa Lena och Bo!
              Vi ser gärna er på middag med dans
               hemma hos oss i Skojtorp. Vi blir
                 ca 10 personer.

               Lördagen den 9 oktober 2003, kl.19.00

             Valfri klädsel. Hör av er om ni har förhinder.
                         
                                 Varmt välkomna!


                      
Lisa och Lars Skojsson

Muntlig eller skriftligt
Till den mer familjära, eller personliga inbjudan kan ett telefonsamtal vara lika bra. E-post fungerar ju också, men känns trots allt mer opersonligt. Där är ett vanligt brev eller kort att föredra.

Fråga inte!
Om du ringer och bjuder in, fråga inte:
"vad gör ni på fredag klockan sju?".
Att börja med en fråga ger inte din gäst en chans att fundera. Man kan inte tänka på barn eller hundvakt, egna gäster eller annat. Man skall ju svara på vad man gör, innan man vet vad fågan syftar till.
Säg istället:
 "Vi tänkte bjuda på lite mat och vin på fredag klockan sju, det blir ca sex par, det vore kul om ni kunde komma hem till oss "

Skämt eller hemlig plats
Skall man bara skicka eller inbjuda till dem man man är säker på att de uppskattar den. Det kan ju kännas otrevligt att bli inbjuden till en fest som efter stund oväntat övergår i bussfärd till en loge, miltals därifrån utan möjlighet att ta sig därifrån på fem timmar.

Eller en söndagsmiddag skall ju inte utmynna i en stor festkväll med massor av upptåg, utan information i förväg. En sådan inbjudan räknar gästen med en avsevärt kortare tid, ca fyra timma är lagom för en middag.

Vad man skriver på
Om man använder förtryckta kort, tex. till bröllop, fyll inte i de tomma fälten med skrivmaskin eller dator. (namn, tid etc.) Det skall skrivas med kulspetspenna.
Kuverten skall man också skriva för hand.

Bjudningskort
Bör skickas i ett förseglat kuvert, med porto. Det ger intryck av att man verkligen gjort sig besvär med att bjuda just denna gäst.

Udda klockslag
I särskilt högtidliga sammanhang förekommer det att man bjuder till "udda" klockslag, tex. kl. 5.55 e.m  (16.30). Den tidsangivelsen signalerar att en alldeles speciell hedersgäst kommer att finnas och då kan samtliga gäster vara samlade innan denne hedersgästs ankomst.
Då kan också värdparet ordentligt ta hand om övriga gästers ankomst innan och sedan ägna uppmärksamheten åt hedersgästen.

O.S.A
Egentligen skall inte O.s.a behöva skrivas på en inbjudan. En allmänbildad person med hyfs skall förstå att besvara denna inbjudan senast inom en vecka (men det är i sin ordning att dra ut svaret till 10 dagar). Då krävs ju inte O.S.A.

Men så är det inte nuförtiden, många måste dessutom också ha ett datum för sista svar angivet. Så det är lika bra att acceptera denna förändring och skriva så.

Tidsangivelse, om det skall vara riktigt fint, skrivs 5.55 e.m (eftermiddag) och inte som vi är vana på det mer amerikanskt marina sättet 17.55.

Utforma inbjudan med korrekt layout
se skriva.
 

När skall inbjudan skickas?
Till en mindre, personlig, familjär tillställning kan två veckor var tillräckligt.
Till en lagom sto tillställning, middag, jubileum, bröllop är fyra veckor det minsta.
Till riktigt stort bröllop, middag mm är sex veckor lagom.

vett och etikett,  umgängesvanor, föreläsningar, party, fest, middag, bjudning, gäster, dukning, drycker, högtid, student, disputation, bröllop, för-lovning, inbjudningar, skriva, kläder, frack, kavaj, aftonklänning, barnkalas, hälsa, smoking, allergi, gäst, värd, dresscode, smart, informal, bus-iness, tie, slips, fluga, knyta, date, högtider, dop, barndop, begravningar, begravning, vigsel, förlovning, dödsfall, levnadsvanor, samlevnad, före-läsning, föreläsningar, samvaro, supé, mörk kostym, disputation, doktorsmiddag,student, studentfest, studentmössa, avnjuta, affärsmiddag, representation, representera, kungamiddag,  kungen, drottningen, nobelmiddag, nobel, drottning, dark suit, invitation, invitera, dinera, spekulera, samtal, beklaga, sorg, bouppteckning, familj, födelsedag, gratulation, gratulera, presenter, present, vin, viner, drycker, dryck, dukning, servera, blommor, gå bort, pussa, kindpuss, hedersgäst, hylla, kryddor, krydda, stark, dofter, parfym, böcker, bok, accessoarer, adliga titlar, affärsmåltid, alkohol, alkoholmissbruk, allmogedräkt, anställda, använda tallrikar, aptit, armbågarna, skick, fason, arom, avec, avecglas, avsmakning, värdfolk, bal,baraxlad, urringad, frackklänning, baron, defilering, handbukett, kondoleansbrev, kyrkan, minnesstund, sorgband, begravningsbyrå, beröring, best man, bestick, beställning, betala notan, betjäning, biläggare, bjuda tillbaka, bjudningar, bjudningskort, black tie, blazer, blickar, bocka, bords-damsdans, bordsdekor, bordsfilt, bordsplacering, bordsskick, bordstabletter, bordsvatten, borgerlig begravning, bra stil, diskretion, brev, brud, brudpar, brudskål, brudparets skål, brudnäbbar, brudvals, brännvin, brännvinsbord, brännvinsglas, bröd, fotografering, gäster, hedersdam. kameror, lunch, marskalkar, morgongåva, mottagning, omgifta, skilda, skilsmässa, skilsmässor, tärnor, tårta, vigselakt, vigselring, uld, buffé, buffe, sammanboende, buga, business card, visitkort, casual, champangeglas, cigaretter, cocktail, cocktailbjudning, damhatt, hatt, dammiddag, herrmiddag, dans, dark business suit, dark lounge suite, dator, dekantering, dekantera, dekorationer, dekorera, dessert, dessertbestick, vinglas, dessertvin, diplomatmottagning, gudförälder, dricka, drinkglas, dryckesetikett, skål, skåla, duk, prins Edward, efternamn, efterrätt, eklatera, empire, England, ensamme herrn, EU, examen, exklusiv, fana, familjeannonser, fel klädd, festmåltid, fin middag, middag, fingerätande, smaska, mumsa, flagga, flicka i frack, flicka med slips, folkdräkt, formell klädsel, formell, frisyr, handskar, skor, smink, väska, väst, friherre, frånskilda, styvfamilj, funktionshinder, handikapp, fästfolk, förkläde, trolovning, hindersprövning, lysning, förmiddag, förmiddagsdräkt, förnamn, försening, gaffel, gala, galaklänning, glas, god ton, gratulationskort, faddrar, gudmor, gudfar, hem, gå på krog, gåbortspresent, presenter, gåvor, frack-klädsel, handkläde, handkyssande, handkyss, handslag, hedersplats, hembygdsdräkt, hemgång, herrbjudning, herrmiddag, honnörsbord, hosta, hotell, hotellmatsal, hotell, hovnigning, hovmästare, källarmästare, hummer, hummergaffel, ostron, hurra, husdjur, hund, katt, huvudbonad, hu-vud, hyfs, hälla, hälsa, niga, hälsningsfraser, hälsoskäl, hänsyn, hög hatt, högtidsdräkt, hövlighet, Intåg, uttåg, informal, internationell, jackett, jackett för kvinna, jeans, joggare, jordfästning, cykelfest, jubilar, jubilarer, jubileum, jämställdhet, kaffe, kamma sig, kavaj, kavajklädsel, kava-jklädsel för kvinna, kindkyss, klaga, klia, klockslag, klubbjacka, kniv, knäböja, kockmössa, mössa, kommunicera, mobiltelefon, mobil, tack, tel-efon, telefonsvarare, konfirmation, konjakskupa, konungens skål, kostym, krabba, krogliv, krona, kronärtskockor, kräftskiva, kräftkniv, kuvert, kuvertbröd, kuverttallrik, kvinnor, kvinten, kycklinglår, kyrkbesök, kyrklig etikett, kyssas, lagom, leende, ligga, lillfinger, livré, lyckönskan, lyxmat, långa handskar, lysning, lämna bordet, lämpligt, olämpligt, martiniglas, majs, majskolvar, mat, matsedel, mellanlägg, minidukar, män, namn-underskrift, notan, nota, näsduk, nät, Internet, nötknäckare, objuden, ojämna par, olycka, omslagspapper, ordnar, ostron, par, parfym, passa tid, tid, personal, pinnar, pipa, placering, byta,bricka, syskon, politik, politisk etikett, presentera, presentation, president, promenad, provsmaka, präst-aduk, påve, påven, restaurangbesök, religion, religös, remmare, resa, resa sig, rea, räkor, rödvinsglas, rökning, servett, sked, skick, skolös, skå-debröd, sköljkopp, slå sönder, slöja, smokingklänning, smycken, smällkyss, smörgårdsbord, smörkniv, snaps, snapsglas, snus, snyta, snyta sig, social, social kompetens, soppsked, spagetti, spritglas, starkvinsglas, strumpor, studentikos, stå, supar, svar, svårätet, adjö, sönderslaget, ta i hand, tacka ja, tacka nej, tal, talarordning, tallrik, tandpetare, tappisserie, telefon, telefonvett, telegram, telegramläsning, tillkalla, tilltal, du, NI, Nia, dua, tiltlar, titelbortläggning, förbrödring, ordenskap, toalett, toalettbesök, truga, trugande, tugga, tuxedo, tycka illa om, tändare, UD, -utrikes-departementet, uddabyxor, uppläggningsfat, urringat, utländsk gäst, vardagskäder, vardagsklädsel, vardag, vegetariskt, vegeterian, vicevärd, visit, vitvinsglas, välkomsttal, värdfolk, webb, yrkesroll, yrkesroller, ytterkläder, ytterrock, ålder, guldbröllop, silverbröllop, brons-bröllop, järn-bröllop, äkta par, äldre, gammal, ögonkontakt, ögonkast, öppet, öppet visir, visir,  varma servetter, vindruvor, åka hiss, hiss, ärmlöst, öppet hus, uddakavaj, utdukning, t-shirt, tilltal, tärntal, tärnklänning, placeringsbricka, portvin, portvinsglas, päls, rangordning, sambos, slipsar, svarsskål, svarta skor, bruna skor, handväskor, handväska, femtioårsmiddag, femtioårsmottaggning, femtioårskalas, gäspa, gäspningar, huvud-värk, mens, askkoppar, börja äta, bugningar, testamente, tågresa, vickning, uppbrott, väntrum, vördsamt, ätande, smekmånad, taffel, sterbhus, supréme, svensexa, möhippa, svordomar, svära, släkt, kypare, krans, knytkalas, subskriberad, betalfest, klockkedja, knacka, kommitté, damerna först, dialekt, diplom, frukt, gåvor, gåva, härold, ishink, garden party, bemärkelsedag, beställa, botton, butelj, annonsering, alkoholhalt, akvavit, affär-sbesök, avsked, audiens, avskedsfest, inflyttningsfest, flyttgröt, bankett, brudfölje, brudbukett, bordsvisa, snapsvisa, bjuda upp, brudkrona, betyg, barhuvad, bagage
 

Sweden, Swedish behaviur, tourist, business in Sweden

sense and label, behaviour, lectures, party, festival, dinner, party, guests, laying the table, beverages, festival, student, disputation, wedding, engage, invitation, write, clothes, dresscoat, jacket, evening gown, children's party, health, dinner-jacket, allergy, guest, host, dresscode, shrewd, informal, bus-iness, tie, tie, fly, tie, date, feast, baptism, christening, begravningar, funeral, marriage, engagement, death, habits of life, coexistence, being together, supé, dark suit, disputation, dinner,student, studentparty, studentmössa, enjoy, affärsmiddag, rep-resentation, represent, kungamiddag, kungen, queen, nobeldinner, nobel, queen, dark suit, invitation, invite, dine, speculate, conversation, deplore, grief, estate inventory, family, birthday, congratulation, congratulate, presenter, gift, wine, wines, beverages, beverage, laying the table, serve, flowers, go away, kiss, kindpuss, guest of honour, acclaim, spicery, spice, strong, scents, perfume, books, book, accessories, adliga titles, affärsmåltid, alcohol, abuse of alcohol, peasant costume, employees, use tallrikar, appetite, armbågarna, condition, shape, aroma, avec, avecglas, tasting, host and hostess, bale,bareshouldered, lowcut, frackklänning, baron, defiling, handflowers, letter of condolence, church, memorytime, sorrow, grief, distress, regret, , firm of undertakers, contact, beast man, set of instruments, order, pay notan, service, biläggare, bid back, bjudningar, invitation card, fetter tie, jacket, blickar, bow, bords-damsdans, bordsdekor, tablefilt, tableplace, table manners, bordstabletter, mineral water, civil funeral, good style, discretion, letter, chick, bridal couple, bridetoast, bowl, bridevalse, scandinavian vodka, cocktailtable, dram glass, bread, photography, guests, lady of honor. cameras, lunch, marskalkar, morning gift, reception, omgifta, skilda, divorce, devorces, cake, marriage ceremony, wedding ring, uld, buffe, buffe, cohabiting, bow, business card, business card, casual, champangeglases, cigarettes, cocktail, cocktail-bjudning, damhatt, hat, dammiddag, men's dinner party, dance, dark business suit, dark lounge suite, computer, decanting, decant, decorations, decorate, dessert, dessertbestick, wineglass, dessertwine, diplomatmottagning, gudförälder, drink, drinkglas, dryckesetikett, bowl, toast, cloth, prince Edward, surname, afters, announce, empire, England, lonnely mr, EU, examination, exclusive, banner, familyadvertising, wrong dressed, banquet, fine dinner, dinner, fingereating, munch, flag, girl in dress-coat, girl, with tie, national costume, formal attire, formal, hairstyle, gloves, shoes, make-up, bag, waistcoat, baron, devorced, handicap, engaged couple, apron, betrothal, application for a marriage licence, banns, morning, morning dress, christian name, delay, fork, crow, galadress, glasses, merry tone, greetings card, faddrar, godmother, godfather, home, go on pub, gåbortspresent, presenter, donations, frack-klädsel, handkiss, kiss on the hand, handshake, place of honour, men's party, men's dinner party, table of honour, cough, hotel, hotellmatsal, hotel, reverence, headwaiter, restaurant keeper, lobster, hummergaffel, oyster, hurrah, domestic animal, dog, cat, headgear, hu-vud, hyfs, pour, health, curtsy, hälsningsfraser, for reasons of health, consideration, high hat, festival attire, civility, Entry, exodus, informal, international, morning coat, morning coat for woman, jeans, jogger, funeral service, cykelfest, person celebrating an anniversary, jubilarer, jubilee, equality, coffee, comb himself, jacket, kavajklädsel, kava-jklädsel for woman, kindkyss, complain, itch, stroke, blazer, knife, kneel, chef's hat, cap, communicate, carphone, mobile, thank you, tel-efon, telephone answering machine, confirmation, brandy glass, kings bowl, suit, crab, krogliv, crown, kronärtskockor, kräftskiva, crawfishknife, envelope, roll, kuverttallrik, women, kvinten, kycklinglår, kyrkbesök, church label, kiss, just right, smiling, lie, little finger, livery, felicitation, lyxmat, long gloves, banns, leave the table, suitable, unsuitable, martiniglas, maize, majskolvar, food, menu, spacer, minidukar, men, namn-underskrift, notan, bill, handkerchief, net, The internet, nutcrackers, uninvited, ojämna couple, accident, wrappingpaper, arranges, oyster, couple, perfume, fit time, time, personnel, pinnar, peep, placement, swap,tile, brothers and sisters, policy, political label, present, presentation, president, walking, taste, präst-aduk, pope, påven, visit to a restaurant, religion, religös, perch, journey, journey himself, rea, shrimps, rödvinsglas, smoking, napkin, spoon, condition, shoeless, watchbread, slopbasin, beat broken, veil, smokingdress, jewels, smacker, smörgårdsbord, butterknife, snaps, snapsglas, snuff, snyta, snyta himself, social, social competence, soppsked, spaghetti, spritglas, starkvinsglas, hosiery, studentlike, stand, supar, answer, svårätet, goodbye, crashed, take in hand, thank yes, thank no, numbers, talarordning, plate, toothpick, tappisserie, phone, telephonelabels, telegram, telegramläsning, summon, address, you, YOU, Nine, be on christian name terms with, tiltlar, no titles, fraternization, ordership, toilet, visit toilet, urge, informal, dresscode smart, buissneslabels, dresscode informal, trugande, chew, tuxedo, think bad if, lighter, UD, utrikes-departementet, uddabyxor, uppläggningsfat, urringat, foreign guest, vardagskäder, vardagsklädsel, weekday, vegetariskt, vegeterian, caretaker, call, vitvinsglas, välkomsttal, host and hostess, webb, yrkesroll, yrkesroller, outdoor clothes, overcoat, age, golden wedding, silver wedding, brons-bröllop, järn-bröllop, real couple, older, old, ögonkontakt, glance, open, open visor, visor, warm servetter, vindruvor, go elevator, elevator, ärmlöst, open house, uddakavaj, utdukning, t-shirt, address, tärntal, tärnklänning, placeringsbricka, port, portvinsglas, fur, order of precedence, sambos, slipsar, svarsskål, black shoes, bruna shoes, handväskor, handbag, femtioårsmiddag, femtioårsmottaggning, fifty years party, yawn, headache, migraine, period, askkoppar, begin eat, bugningar, will, train journey, vickning, decampment, waitingroom, respectfully, eating, honeymoon, square piano, sterbhus, supréme, svensexa, hen party for bride-to-be, swearing, swear, kinsfolk, waiter, wreath, dutch treat, subskriberad, betalfest, watch chain, rap, commitee, the ladies first, dialect, diploma, fruit, donations, donation, herald, ice pail, garden party, red-letter day, order, botton, bottle, advertising, alcoholic strenght, aquavit, businessvisit, farewell, audience, goodbyeparty, invitationparty, flyttgröt, banquet, bridal train, bridal bouquet, drinking song, snapsvisa, bid up, bridal crown, certificate, bareheaded, luggage, fest, festfixaren, partyordnare, fest-fixare, festprisse, fets, party, partaj, toastmaster, tal, skålar, hyra, hyrra, hurra, skal, talare, talskrivare, tallrikk, talrik, bröllopp, brölopp, partyornaren, hippa, middagshjälp, bjudningsexpert, expert, expertis, jubileum, 50 år, 60 år, 70, år, bröllopsdag