Vett och etikett vid midsommar

   
Google
 

Midsommar. Borden fylls med sill, färskpotatis, nubbe och jordgubbar. Runt den blomsterprydda stången dansas små grodorna och under kudden läggs sju sorters blommor.

När det är dags för den stora högtiden för oss i Sverige, Midsommar, då firar vi sommaren och det blir en natt som är fylld av folktro och mystiska riter.

Helgen som omfattar midsommarafton och midsommardagen. Söndagen som följer infaller första lördagen efter sommarsolståndet och markerar sommarens höjdpunkt.

Etikettsregler:  Vänner och släkt samlas traditionsenligt och man snarare påstå att det är en av de högtider då vi släpper formaliteterna. Firandet sker ofta utomhus och bättre att föreslå gästerna kläder efter väder. Vid midsommar tar en av våra unika traditioner vid, vi skålar och sjunger brännvinets lov. Glöm inte att erbjuda ett alkoholfritt alternativ. Det är inte oförskämt att avstå från alkohol, men man kan inte avstå från en skål. En skål är en hyllning och en hälsning till dig och den kan inte avböjas, men ske i allt från vatten till snaps

Inbjudan: Det behövs inget formellt vid midsommar, bjud vänner och släkt. Det räcker med två veckor i förväg för en midsommarfest. Alla sätt fungerar, från SMS till brev

Presenter: Man behöver inte ge något varje gång man går hem till vänner. Vill ni, så ta med något personligt. En semesterpocket eller en korsordstidning att läsa istället för en blomma kan vara en kul variant. Fritt fram för idéer.

Klädkod: Nu krävs inga klädkoder, det är sommarkläder som gäller. Allt från chinos och skjorta för honom och den sköna bomullsklänningen för henne. Men vill man ta på sig lite extra fint, ja då fungerar kostymen också.

Dukning: Vid midsommar krävs inga fina serviser, här kan papperer eller plasttallrikarna plockas fram om miljön så kräver. Dukning liknar mer en picknick och kan både vara en filt eller ett vackert smyckat bord.  Givetvis smakar sillen bättre på porslin och nubben är godare i ett kylt glas. Duka med en fin engångsduk i papperDet är viktigt om du planerar att bjuda på nubbe att den inte är för kall, ca +8 grader är en temperatur som tar fram kryddningen bäst. Till detta ölglas. Bordsplaceringar krävs inte, men har du en äldre gäst kan en bekväm plats, centralt placerad så man ser alla vara en fin gest.
 

Servering: Vid ett midsommarbord krävs ingen servering från värdinnan, här kan maten skickas runt bland gästernaOfta kan det vara ett knytkalas där gästerna tar med sig sin egen mat och då dukar man en gemensam buffé av allt det goda. Till sist kommer den praktfulla jordgubbstårtan som kronan på verket.

Maten: Sommarmat skulle man kunna kalla det. Buffé är nog enklast, men ofta är midsommar förknippat med knytkalas. Allt fungerar.

Dryck: Det kan bli dyrt att bjuda på allt, be gästerna ta med sig något eget.

Dans: Man måste inte dansa runt midsommarstången! Men barnen gillar när det är många med, så för deras skull kan man göra dagen festlig så får de vuxna ha festen på kvällen. Midsommar är en familjefest.

Historik
Blommorna var ändå det centrala. Vi smyckade både hus och hem med detta. Björkar togs ned och prydde våra ingångar. Inomhus valde man att smycka med buketter och blommor av olika slag.

Blommorna kunde också enligt denna gamla folktro ge oss kunskap om vem som skulle bli vår tillkommande. Än idag finns det nog de personer som prövar med sju sorters blommor under huvudkudden. Blommorna skulle plockas under tystnad. Men det fanns även de landskap där rådet
vara att plocka nio sorters blommor, men de skulle vara vilda. Det var  blåklint, prästkrage, tjärblomster, käringtand, blåklocka, smörblomma, förgätmigej och Jungfru Marie sänghalm (gulmåra).

Du kan också lägga en ärtskida med nio ärter i eller ett par enkronor under kudden. Och om du lyckas hitta sju olika gärdesgårdar kan du hoppa över dem och därefter möta din tillkommande. 

Den gamla traditionen vid midsommar att tända en midsommareld är känd sedan 500-talet. I
Norden har de förekommit i Danmark och Norge, är man firar den 23 juni, samt i delar av Finland. Hos oss blev eldarna en samlingspunkt för bygdens ungdom vid midsommar. 

Till midsommarens seder hörde i södra Sverige att färdas till en hälsokälla källa och dricka. För på midsommarafton blir vatten heligt. Källor blir hälso- och lyckobringande och bäckar ska man bada i om de rinner mot norr, då går man säker mot ondskans makter.


 

 
  En sida från Er Man AB

Till Vett & Etikett

       
    Vill du veta mer om detta kan du boka en föreläsning med Etikettdoktorn.  
   


©
Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt 
   lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB
   och Mats Danielsson

 

 

 

 

 

 

 

 
                  

 

 

 


                

                    

                   

Till Vett & Etikett